Veel gescheiden vrouwen in Nederland nemen de verdeling van het pensioen niet mee in de scheiding. Dit kan voor hen tot een flink pensioentekort leiden.

Uit een recent gepubliceerd onderzoek van Motivaction, dat in opdracht van Mijnpensioenoverzicht.nl is uitgevoerd, blijkt dat zo’n 45 procent van de gescheiden vrouwen ten onrechte denkt dat een scheiding geen invloed heeft op hun pensioen.

Een scheiding heeft gevolgen voor het opgebouwde pensioen van beide partners. Teveel vrouwen zijn er niet van op de hoogte dat ze bij een scheiding daarover afspraken moeten maken.

Mijnpensioenoverzicht.nl

“Vrouwen denken veel te weinig na over pensioen”, stelt Josine Westerbeek-Huitink. Zij is voorzitter van Mijnpensioenoverzicht.nl noemt de onderzoeksresultaten “zeer verontrustende cijfers”.
Stichting Pensioenregister, de organisatie achter Mijnpensioenoverzicht.nl, is een initiatief van Nederlandse pensioenfondsen, pensioenverzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De organisatie stelt dat lang niet iedereen weet dat het recht op pensioenverdeling bestaat.

Volgens de wet heeft een voormalige partner in principe bij een scheiding recht op de helft van het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde pensioen van de ex-partner.
Wel mogen door scheidende stellen afwijkende afspraken worden gemaakt in een echtscheidingsconvenant. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een andere verdeling kiezen of afstand doen van het recht op pensioen van de ex-partner.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact op

 

OVER DEZE BLOGGER:

Bas van Snippenburg, advocaat bij De Mul Zegger Advocaten, houdt zich o.m. bezig met ondersteuning bij arbeidsrechtelijke conflicten, (collectief) ontslag, contracten, pensioen, sociale verzekeringen, begeleiding bij fusies, verkoop, overname, financiering, herstructurering, faillissementen en debiteurenbeheer.